Antioxidanter – bättre ”beskyddare” får man leta efter!!
Antioxidanter skyddar oss mot fria radikaler och deras olika skadeverkningar. Fria radikaler är aggressiva ämnen, som påverkar vårt immunförsvar mycket negativt.
De uppstår genom att kroppens eget försvar mot syre-stress är otillräckligt.
Fria radikaler kan sätta ner motståndskraften och skada våra vävnader och celler.
De anses delvis ligga bakom åldrandet, hjärt-och kärlsjukdomar samt cancer.
Vitamin A
A-vitamin är bra för bl.a. tillväxten, synen, hudens och slemhinnornas funktion.
Dessutom är det bra för motståndskraften. A-vitamin lagras i kroppen. Överdosering kan ge hudförändringar, håravfall och huvudvärk.
Finns i: Rödgula och mörkgröna grönsaker, ägg, smör, fisklever och fiskleverolja.
Brist ger: Nedsatt motståndskraft mot infektioner, fosterskador, nattblindhet, störningar i mag- och tarmsystemet samt i andningsorganen.
Vitamin B6
Behövs för energiomsättningen, samt reglering av arvsmassan, protein och kolhydrater.
Motverkar blodproppsbildningar. Vid graviditet och intensivt fysiskt tränande,
ökar behovet till ca 2 mg per dag.
Vitaminet är känsligt för värme, frysning, ljus och vattenurlakning.
Finns i: De flesta livsmedel, men framför allt i invälvsmat, fisk, kött, potatis, baljväxter, och fullkornsprodukter.
Brist ger: Hudförändringar, retlighet, depressioner och blodbrist. Störningar i muskelfunktionen (kramper och muskelsvaghet), samt mag- och tarmproblem.
Vitamin C
Behövs för bildandet av bindväv i hud, blodkärl, skelett och tänder. Hjälper kroppen att ta upp järn ur vegetabilier (grönsaker). Är vattenlösligt och kan ej lagras i kroppen. Rekommenderat dagligt intag (RDI) ligger på +60 mg/dag.
Som rökare behöver man minst 250 mg C-vitamin per dag. Rökare har ett högre behov av vitamin C än icke-rökare. Anledningen är, att nikotinet hämmar upptaget av vitamin C i tarmen. Ju mer man röker, desto högra dos med C-vitamin behöver man.
C-vitamin trivs bäst i sur miljö, så jag kan rekommendera en sur dressing på salladen!
Äppelcidervinäger, är suveränt att blanda i. Vitaminet är mycket känsligt för värme och löser sig lätt i vatten. Ska du tillaga något med C-vitamin i, bör du använda kort koktid och liten mängd vätska.
Finns i: citrusfrukter, kiwi, jordgubbar och svarta vinbär, nässlor, paprika, persilja, potatis, vitkål och groddade baljväxter.
Brist ger: Blödande tandkött, ökad infektionskänslighet och försämrad sårläkning.
Vitamin E
E-vitamin ger ett starkt skydd, samt är bra vid muskelinflammationer. Vitamin E lagras i kroppen pga av att det är ett sk. Fettlösligt vitamin.
Vid långtidsförvaring av livsmedel försämras E-vitaminet väldigt mycket.
Vitaminet är känsligt för solljus, luft, järn och koppar
Finns i: Vegetabilier (grönsaker), ärtor, bönor, groddar och vegetabiliska oljor, t.ex solrosolja och olivolja.
Brist ger: Bl.a. nedsatt motståndskraft vid infektioner mm.
Koppar
Koppar behövs bl.a. för omsättningen av järn, protein och syre. Det finns oftast höga halter av koppar i vattnet från varmvattenkranen, som faktiskt är tillverkad av just koppar.
Om du ska använda vatten i matlagningen – använd helst kallvattenkranen!
Koppar är giftigt i stora mängder, och kan ge svåra diarréer.
Finns i: Skaldjur, nötter, russin, inälvsmat, grönsaker och frukt.
Brist ger: För lite koppar, kan ge rubbad benbildning och anemi (blodbrist). Brist har t.ex iakttagits hos undernärda barn.
Mangan
Mangan behövs för tillväxten, samt fett-och kolhydratomsättningen. Upptaget av mangan minskar, om man har ett högt järnintag.
Finns i: Fullkornssäd, nötter, ris, grönsaker och rotfrukter.
Brist ger: Försämrad tillväxt.
Q10 (ubiquinon)
Q10 är vitaminliknande, men räknas oftast till vitaminerna (teorierna varierar lite…).
Jag tog med det här eftersom Q10 är livsnödvändigt för energi/ämnesomsättningen. Bildas även i levern.
Finns i: Sojabönor, nötkött, nöthjärta, vetegroddar, fisk, nötter,
fullkornsris, majs och vegetabiliska oljor (ex. olivolja och solrosolja).
Brist ger: Sämre prestationsförmåga, trötthet och hjärtbesvär.
Selen
Behövs till våra vita blodkroppar, som är kroppens eget immunförsvar mot diverse sjukdomar och infektioner. Låga selenhalter i jorden ger lågt selenintag med kosten. Selen är giftigt i stora mängder. Mineralet samverkar med vitamin E
Finns i: Fisk och skaldjur, inälvsmat, paranötter (Brazilnötter),
svamp (framför allt i Karl Johansvampen), sesamfrön och havsalger
Brist ger: Hjärtförlamning (sk. Keshansjukan ).
Zink
Zink behövs för proteinomsättningen. Deltar även i i viktiga livsprocesser i kroppen,
som tillväxten och könsutvecklingen. Likaså är zink mycket viktigt för sårläkningen. Bröd bakat på surdeg förbättrar upptaget.
Finns i: Kött (särskilt i nötkött), lever, musslor, fisk,
ägg, mjölkprodukter (mest i ost), fullkornsprodukter och vetegroddar.
Brist ger: Försämrad sårläkning, hudförändringar, nedsatt immunförsvar och tillväxt
Hälsningar,
Anette. Kod: 723
Experthjalp.se
Dinekspert.no